Τσάι του Βουνού (Ολύμπου), το βότανο των Θεών

Τσάι του Βουνού (Ολύμπου), το βότανο των Θεών

Το Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica), το βότανο των Θεών, ήταν ανέκαθεν ένα πολύτιμο φαρμακευτικό φυτό, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ( Εθνοβοτανική ) για τη θεραπεία πλειάδας παθήσεων.

Τα τελευταία χρόνια με την τρέχουσα τάση για αύξηση της χρήσης των παραδοσιακών φαρμάκων, με δραστικές ουσίες φυτικής προελεύσεως έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως φυσικές εναλλακτικές λύσεις για συνθετικές ενώσεις. Αυτό οδήγησε να μελετάται εκτενώς η χημική σύσταση του Sideritis scardica καθώς και φαρμακολογική επίδραση και οι μηχανισμοί δράσης των συστατικών αυτών. Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το βότανο, Τσάι Ολύμπου, περιέχει πάνω από 60 χημικά δραστικά συστατικά που έχουν αποδειχθεί κλινικά μέσω πολλαπλών πανεπιστημιακών ερευνητικών ότι οφείλεται η βιολογική του δραστικότητα με τις πολλές ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα κυριότερα συστατικά είναι οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή ειδικά τους διαφορετικούς γλυκοζίτες της απιγενίνης, που περιέχονται σε αυτό σε μεγάλο ποσοστό, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια ενώ δεν περιέχει καφεΐνη. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν επίσης την παρουσία τανινών. Τα νωπά φύλλα του είναι αρκετά πλούσια σε βιταμίνη C. Όσο αφορά την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο αυτή είναι χαμηλή. Κυμαίνεται από 0,05 – 1%. Η υψηλότερη απόδοση του αιθέριου ελαίου, που λαμβάνονται με υδροαπόσταξη, είχε παρατηρήσει στην πλήρη ανθοφορία φάσης. Τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου είναι μινθόλη, γερανιόλη, β-καρυοφυλλένιο και νερολιδόλη.

Από πλευράς ανόργανα άλατα έχει αναφερθεί η παρουσία – ιχνοστοιχείων (Fe, Cu, Zn, Co και Se) και μακροστοιχείων (Ca, Mg, K και Na).

Οι ευεργετικές δράσεις που έχει το Τσάι του Βουνού (Ολύμπου)

Παραδοσιακά το αφέψημα του βοτάνου, Τσάι του Ολύμπου, προτιμάται, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, λόγω της αποδεδειγμένης επιστημονικά και πρακτικά ευεργετικής του επίδρασης, στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού) συμβάλλοντας στην πτώση του πυρετού. Αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές αντιικές (Δρα κατά της γρίπης) και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό, επουλωτικό καθώς και αγχολυτικό, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα φυτικά αγχολυτικά. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό διουρητικό, αποτοξινωτικό, αντιβηχικό καθώς και πολλά υποσχόμενο για την κυτταροτοξική του δράση (σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα). Τα παραπάνω φαρμακολογικά προφίλ του S. βρίσκουν τη χρήση τους στην φυτοχημικό θεραπεία λόγου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αντικατάσταση των συνθετικών δραστικών ουσιών με τα φυσικά.

Αυτές οι παραδοσιακές του χρήσεις στις μέρες μας επιβεβαιώνονται πλέον και επιστημονικά. Για τη σωστή χρήση του Sideritis scardica ως ενός τεκμηριωμένου φαρμακευτικού φυτού χρειάζονται κλινικές δοκιμές. Έτσι το γευστικό και υγιεινό ρόφημα εκτός από τις προαναφερθείσες ευεργετικές του επιδράσεις μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, στην αντιμετώπιση νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως διαταραχές άγχους, μείζονα κατάθλιψη, διαταραχή ελλείμματος προσοχής-υπερκινητικότητας, νοητική έκπτωση ή νευροεκφυλιστικών ασθενειών κλπ.

Μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύει την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει τη μηχανική αντοχή των οστών. Η κατανάλωση του βοηθά στη μείωση της θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο και στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών προσβολών. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση δρα ως αναστολέας της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη της αναιμίας διότι περιέχει Fe. Τέλος, το φυτικό εκχύλισμα Τσάι Ολύμπου, σε αντίθεση με το κλασσικό Αγγλικό τσάι, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και το βράδυ πριν τον ύπνο και βέβαια μπορεί και να χρησιμοποιηθεί στα θεραπευτικά σχήματα της εναλλακτικής θεραπευτικής.

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα από Τσάι Ολύμπου (Sideritis scardica) μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικά αφεψήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό, (ήδη στο εμπόριο κυκλοφορεί ένα φυτοθεραπευτικό σκεύασμα, που παρασκευάζεται από εκχύλισμα Sideritis scardica, περιέχει σίδηρο και χρησιμοποιείται ως προληπτική αγωγή σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας),

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριε Δημήτριο Ρουκά M.Sc. για τις χρήσιμες πληροφορίες πάνω στο τσάι του βουνού.


Τα Βότανα

Γνωρίστε τα Βότανα καλύτερα μέσα από την Nostos Organic Herbs.

Βιολογική Καλλιέργεια Βοτάνων

Τι είναι οι βιολογικές καλλιέργειες και γιατί διαφέρουν από τις αντίστοιχες συμβατικές; Μας προσφέρουν κάτι περισσότερο και αν ναι τι είναι αυτό που θα μας κάνει να τις προτιμήσουμε;

Οδηγός Βοτάνων με βάση την Ασθένεια

Η βοτανοθεραπεία είναι μια υπόθεση που απαιτεί τόμους ολόκληρους για να αναλυθεί, ο παρακάτω οδηγός θα βοηθήσει κυρίως αυτούς που είναι στην αρχή να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.

Περί Βοτάνων

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα κατάστημα που εμπορεύεται βότανα; Πως ξεχωρίζουμε την ποιότητα του βοτάνου; Τι πρέπει να προσέχουμε στην αποθήκευση τους;