Γενικές πληροφορίες για τα Βότανα και την επιλογή τους

Περί Βοτάνων

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα κατάστημα που εμπορεύεται βότανα; Πως ξεχωρίζουμε την ποιότητα του βοτάνου; Τι πρέπει να προσέχουμε στην αποθήκευση τους;

Πρέπει να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά το κατάστημα που αγοράζουμε το βότανο. Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια είναι ο χώρος που διατηρούνται τα βότανα στο κατάστημα, πρέπει απαραίτητα ο χώρος να είναι σκιερός και δροσερός. Το πιο σημαντικό είναι τα βότανα να μην τα βλέπει ο ήλιος διότι χάνουν πάρα πολλές από τις ιδιότητες τους, τα αρώματα τους και ξεθωριάζει το χρώμα τους . Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που το βότανο στην αρχική του διαδικασία, την αποξήρανση, πρέπει οπωσδήποτε να μην αποξηραίνονται στον ήλιο.

Προτείνουμε να προτιμάται τα συσκευασμένα βότανα γιατί η συσκευασία τα προφυλάσει από σκόνη, υγρασία, μικροοργανισμούς κ.τλ. ή αν θέλουμε να προτιμήσουμε να αγοράσουμε χύμα πρέπει να προσέχουμε να είναι καλά προστατευμένα από τις εξωτερικές συνθήκες και να σερβίρετε πάντα με κάποιο σκεύος όπως σέσουλα ή αυτός που το σερβίρει να φοράει γάντια.Αυτά είναι τα αρχικά πράγματα που μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε. Στην συνέχεια πρέπει να εστιάσουμε στο βότανο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι χρώμα του. Το χρώμα στο βότανο παίζει ένα από τους πιο καθοριστικούς ρόλους αφού μπορούμε να καταλάβουμε από αυτό εάν έχει αποξηρανθεί σωστά. Για παράδειγμα εάν το βότανο δεν έχει έντονα χρώματα μας δίνει να καταλάβουμε δυο πράγματα είτε ότι είναι πολύ καιρό κλεισμένο στο σακουλάκι ή στο βάζο και έχει χάσει το χρώμα του είτε ότι ο παραγωγός δεν αποξήρανε σωστά το βότανο. Άρα βότανα τα οποία είναι πιο σκούρα από το κανονικό είτε πιο θαμπά μας δίνουν να καταλάβουμε ότι δεν είναι καλής ποιότητας. Κάτι άλλο που σίγουρα είναι δείκτης ποιότητας στο βότανο είναι το άρωμα, εάν είναι χύμα το βότανο μπορούμε να ζητήσουμε να το μυρίσουμε. Εάν είναι συσκευασμένο το φέρνουμε κοντά στη μύτη μας να το μυρίσουμε τα περισσότερα βότανα έχουν τόσο έντονο άρωμα που το βγάζουν ακόμα και μέσα από την συσκευασία. Βέβαια πρέπει να είμαστε γνώστες των αρωμάτων διότι κάποια βότανα (κράταιγος, φύλλα αλεξανδρείας, αγριάδα κτλ) έχουν ουδέτερο άρωμα ή ελάχιστο και είναι δύσκολο να το μυρίσουμε, αλλά κάποια βότανα όπως το χαμομήλι, λουΐζα, βαλεριάνα, θυμάρι , δυόσμος έχουν πολύ έντονο άρωμα και το ξεχωρίζουμε κατευθείαν.

Το βότανο είναι μια σοβαρή υπόθεση αφού το χρησιμοποιούμε σαν τσάι ή ακόμα και στην μαγειρική. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για την ποιότητα του.

Δοκιμάστε τα προϊόντα μας και γευτείτε την καλύτερη ποιότητα και φρεσκάδα τους. Η ετικέτα “Nostos Organic Herbs” στα καταστήματα εγγυάται την ποιότητα που αναζητάτε.

Η Ισορροπημένη Διατροφή

Πικρό και Ξινό: Αποκλείσαμε δύο από τις 4 βασικές γεύσεις: αλμυρό, ξινό, πικρό, γλυκό, το ΠΙΚΡΟ και το ΞΙΝΟ. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απορρίψει το ξινό ή το πικρό και έχουν επιλέξει το αλμυρό και το γλυκό. Έτσι έχει χαθεί η ισορροπία.

Ο Ιπποκράτης τόνιζε την ισορροπία, επηρεασμένος από τον πατέρα της ελληνικής ιατρικής τον γιατρό Αλκμαίωνα. [1] Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης Προσωκρατικός φιλόσοφος, γιατρός και φυσικός περί το 500 π.κ.ε.). Αυτός θεωρείται η κορυφή της ελληνικής ιατρικής γιατί πρώτος αυτός ασχολήθηκε με την ανατομία και φυσιολογία και διατύπωσε ως εξής τις αντιλήψεις του για την υγεία και την αρρώστια, που υιοθέτησε εν συνεχεία και ο Ιπποκράτης.

«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη»

Τις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης.

«Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει και το πικρό και το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το στυφό και το άνοστο και τα συστατικά αυτά όταν αναμειγνύονται και ενώνονται μεταξύ τους, ούτε φαίνονται ούτε βλάπτουν τον άνθρωπο. Όταν όμως κάποιο απ’ όλα διαχωριστεί και μείνει μόνο του τότε φαίνεται να προκαλεί βλάβη»


Τα Βότανα

Γνωρίστε τα Βότανα καλύτερα μέσα από την Nostos Organic Herbs.

Βιολογική Καλλιέργεια Βοτάνων

Τι είναι οι βιολογικές καλλιέργειες και γιατί διαφέρουν από τις αντίστοιχες συμβατικές; Μας προσφέρουν κάτι περισσότερο και αν ναι τι είναι αυτό που θα μας κάνει να τις προτιμήσουμε;

Οδηγός Βοτάνων με βάση την Ασθένεια

Η βοτανοθεραπεία είναι μια υπόθεση που απαιτεί τόμους ολόκληρους για να αναλυθεί, ο παρακάτω οδηγός θα βοηθήσει κυρίως αυτούς που είναι στην αρχή να γνωρίσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων.

Περί Βοτάνων

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε ένα κατάστημα που εμπορεύεται βότανα; Πως ξεχωρίζουμε την ποιότητα του βοτάνου; Τι πρέπει να προσέχουμε στην αποθήκευση τους;